Les Festes d’Agost són les més importants i les que major tradició tenen en la vila d’Albalat. Els seus orígens se centren en les celebracions religioses. Tenen lloc entre el 15 i 17 d´agost, entre els actes destaca, el 17 d’agost, la processó del Santíssim Crist de les Campanes -centre de la festa- que segueix el model de les processons valencianes barroques, i s’estructura seguint l’esquema de la història de la salvació.
Però a partir de l’ingredient religiós, s’han sumat altres aspectes més lúdics, com les mascletades i els castells de focs artificials, les revetles i cercaviles, fonamentals en qualsevol festa, en la qual destaca la festa del fanalet o llanterna de meló, també es programen diverses activitats lúdiques, esportives i culturals per a tots els públics.
Festa del fanalet o llanternes de meló
Destaca la recuperació d’un vell costum, convertit ara en festa: la festa del fanalet o de les llanternes de meló o també anomenat col·loquialment farolet. Es recupera la tradició de fer fanalets de meló , fent una cercavila pel poble acompanyats per la dolçaina i el tabalet, acte en què participen totes les xiquetes i els xiquets d’Albalat de la Ribera
Es buida un meló d’Alger xicotet per a elaborar fanalets decorats, dibuixant en la pell bé els elements més tradicionals com el sol, la lluna, les estreles i una escala, o altres dibuixos més contemporanis i variats dibuixats, dins es posa un ciri encés –que hui se substitueix en moltes ocasions per un llum led- i es fan unes anses de cordell per poder passejar-los pels carrers del poble.
La processó de la Mare de Déu d’Agost
Se celebra des d’immemorial, la festa estava organitzada per festeres que es triaven d’un any per l’altre, acudien a la processó acompanyades per xiques vestides de llauradores que portaven la tradicional alfàbega, costum que hui s’ha perdut. Des de fa uns anys les danses i balls del grup el Segreny acompanyen la processó, que conclou amb la banda de música de l’Ateneu Musical i Cultural d’Albalat de la Ribera.
La processó del Santíssim Crist de les Campanes
Cada 17 d’agost a les nou de la nit es realitza a la nostra vila la manifestació de la fe i devoció més important de l’any, es tracta de la processó del Santíssim Crist de les Campanes.
L’origen és remota al segle XVIII, del 1793 és el primer document on apareix la celebració de la festa del Crist dins de les festes de Gràcia, que tenen lloc en acabar la collita de l’arròs, que es dedicaven als sants de la Pedra, sant Roc i les ànimes del purgatori.
L’any 1882 es va dedicar el 17 d’agost com a festa del Crist, juntament amb la de la Mare de Déu d’Agost el 15 d´agost i la de Sant Roc el 16 d´agost, com a festes patronals.
S’acompanyava a la dita processó dels personatges bíblics i del santoral, es llogava la roba a la Casa Insa de València, ja que la nostra processó era una rèplica de la del Corpus de la ciutat de València.
Les vestimentes les personificaven devots del poble, però amb el temps anava perdent força, fins que l’any 1966, gràcies al senyor Eduard Sarrió es va fer la reforma tal com la tenim ara. Va ser un treball molt exhaustiu per buscar els vestits adequats a cada personatge i que les persones foren les apropiades de representar-los.
Així que la nostra processó queda organitzada de la següent manera ,es pot dividir en tres grups:
Encapçala la processó unes danses, ballades pel grup de danses El Segreny, que donen pas a la creu processional amb els devots del poble amb ciris . Tot seguit el primer grup Adam i Eva integrat per diversos personatges que acaba amb els profetes, el Nou Testament representat pels apòstols i els evangelistes amb els sants patrons del poble, són uns 75 personatges, i el tercer grup integrat pels portadors de les andes del Crist. Aquests portadors consten de quatre relleus de setze persones, que amb el cap en són 65. Porten una vestimenta acolorida que els dona categoria i vistositat. Porten a muscle la imatge setze portadors, amb un relleu al costat, els altres formen dos grups de 16, uns amb torxes enceses i els altres amb els escuts de les famílies antigues del poble, la imatge del Crist va engalanada amb més de cent vares de nards que li dona devoció, ja que és majestuosa i inspira respecte. Després de la presidència eclesiàstica, acaba amb la banda de l’Ateneu Musical i Cultural del nostre poble.
Una joia de processó que és un orgull per a tots els qui sentim que som fills d’Albalat. Sens dubte és un dels actes culturals i tradicionals més importants de la vila, on la contribució popular és fonamental.
Albalat a les xarxes socials